Tuesday, November 15, 2011

Maxi Cosi Si Tobi

Alhamdulillah... akhirnya dapat juge idaman hati ummi ni. Setelah survey2 beberapa bulan, terfikir-fikir apa yg ok, dapatlah Hadif a new car seat. From 2months ++ untill 1 year 3 months ++ Hadif dok guna Sweet Cherry infnat car seat. Thanks SC sebab berjasa pada Hadif, ummi n abah. Dah tiba masa hadif get a new comfy car seat since hadif pun dah toddler skang not an infant :D

Ummi beli Maxi Cosi Tobi ngan Auntie yan . Yes it is a preloved item. Nak beli baru harga almost RM1200-1600. Owh ummi tak mampu la nak. Yang preloved ni pun is in immaculate condition lagi. Tak de faded area, tak koyak but ada sket scratch je. lgpun function n comfortableness tobi ni memang tak perlu nak pertikai lagi. In fact ms tgk tobi ni hadif duduk2 dlm seat tu nampak selesa je. Tgk la pix dia bwh tu. Biasa kalau dok car seat SC nampak tak selesa. Yg ni steady je Hadif kite. Plus dia boleh tgk pemandangan kat luar. Leh la layan blues. Ummi pun senang hati nak bwk kete.

Macam tobi ni senang nak put in and take out or child sebab harness dia specially design. Meh tgk apa kelebihan Cik Tobi.

Playing 'I spy' is a lot more fun when your child can actually see out the car window. From its high position in the Maxi-Cosi Tobi car seat, your toddler has a great view of what happens inside and outside the car. And when it is time for a nap, the Tobi car seat easily reclines to a comfortable sleeping position.
  • The Tobi is solidly fitted in the car using the seat belt and belt tensioning system
  • Innovative easy-out harness; the harness belts and belt buckle no longer get in the way
  • Colour indicator to confirm proper installation of child (it turns green when it is buckled properly) 
  • Easy adjustment of the headrest and harness belts at front of product with one hand 
  • Supreme safety performance due to harness locks 
  • Spring operated handle for changing from sit to real sleeping position (5 positions) 
  • Lengthen the harness with one hand (no need to push a button) 
  • Intuitive and easy to read belt routing 
  • Height adjustment of headrest from the front even when child is in seat (7 positions) 
  • Optimised side- and frontal impact safety concept 
  • High seating: child can watch outside window 
  • Easy to install with a 3-point safety belt


Masa berjumpa ngan kak yan dia byk tekankan bahawa child safety is very very crucial. She just flash back few accident cases in England (kak yan baru balik dr UK) kete terbalik and the baby tercampak, but the baby masih duduk terletak dalam car seat with some minor injury. Hohoho bayangkan kalau tak de car seat? Lagi satu pengajaran untuk ummi, ummi kena bertegas hadif kena duduk dalam car seat walau nak berjalan2 dalam taman n bwk slow je. Walau hadif melalak meraung tak nak, big NO NO nak keluarkan hadif.  So dari skang ummi akan cakap ngan hadif, car seat is for your own safety. Nak plak mak kamu ni bwk kete laju.. (insaf jap)

Hadif breakfast in the car
Ada few tips kak yan bagi. Kalau in long journey:
  • Never gives ur kids with beverages, food high content of MSG and sugar. It only make ur child become hyperactive and tak tenang dok dalam car seat.
  • Before journey, ask him to pick up his favorite toys. Only 2. pas tu buat la main 2 ms dlm car seat.
A very good tips!! Kalau beli kat kedai, agak2 ada ke salesperson nak bg awareness and tips mcm ni? Hado ke? Well, seronok jadi parents ni kan? mcm2 to treasure with our own kids. and i have to admit still in the learning process. Hopefully anak ke 2 nanti makin improve la (bila la tukan?)


Kesimpulannya: Belilah car seat yang betul2 berkualiti utk anak2 (ikut kemampuan). the outcome dpt memandu dengan senang hati. Seriously!!

3 comments:

Suzila said...

Lah...baru nk start guna toddler punya carseat?ape pon...tgk ok je.hehhehe preloved?look new je.ape pon..enjoy hadif.

Fazira Aziz said...

Hehe haah la cuzi.. Hadif kan stok bdn kecik. Hehe.

eCcentric eL said...

Husna dh nk kna pki seat toddler kot. kaki dh start tjulur keluar infant carseat dia