Friday, September 25, 2009

Glamer Raya


Bukan main ko lagi ye Izwan masuk tv tak ajak kak long... hehehehe.

Saturday, September 19, 2009

Happy Eid Mubarak

Salah & silap tutur bicara harap diampunkan....
Semoga menjalani Aidilftri dengan penuh kegembiraan & keberkatan...
Moga-moga Aidilfitri ini juga membuka sebuah lembaran baru buat kita...
Amin...
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Happy Eid Mubarak
Maaf Zahir dan Batin

Dari Hafiz & Ira

Untuk :
Seluruh kaum keluarga
Rakan-rakan
Sahabat bloggers
Sesiapa yang membaca

p/s : Live from MIL's home sweet home... I jadik orang KL tahun ni :)

Tuesday, September 15, 2009

Deco + Iftar



Dalam sibuk-sibuk & penat bila dah jumpe ape yang berkenan di hati haruslah belikan? Memang lame dah niat nak beli ape-ape frame untuk ruang makan. Cume tak mo la gambo munge.. nak la berunsurkan dapo.. buah ke.. periuk ke... hehehe ada ke? So petang tadi masa beli brg dapo kat Mydin, ada sebuah kedai frame ni jual agk reasonable la.


2 frame = RM45



Cute isn't it the teapot? Owh saya sangat shuke... Sangat comei & ala-ala Jopun gitu. Erm nak inter frame munge tu. Ekceli munge2 tu dah lame ada, cume bg nafas baru dengan tambah lidi-lidi yang chumel tu. Harga secekak RM7.50 kat kedai pokok munge berhampiran Warta.

Sejak kebelakangan ni suke sangat la pi Warta tu. Kat situ ada kedai romantika yang jual brg-brg english style @ Vantage. Memang murah & cantik. Recommended to those penggemar Vantage.

Another story, sebab alang-alang dah terajin nak update terusla citer. Iftar bersama-sama geng baik husband sejak dari kecil lagi on 12 Sept 09. Iftar was held at Balai Seni Lukis Negara @ Gallery Cafe. The food verdict is very tasteful cume semua makanan kesejukan, aircond dia kuat la.. plus dia tak letak candle to heat up.. Tapi dah lapar-lapar mcm tu kan, telan aje la..

Gambar En. & Pn. Organizer

Pian [yg keseorangan], Papa & Mama to be

Mama & Papa to Syasya yang debab chomels

Another Papa & Mama to be
[just found out the news masa iftar tu. Congrates korang]

Ayu, Qaseh [in the stroller], Boy, Lin

Gambar makanan kami beramai-ramai. Ponuh semeja

Buffet style. Dewasa RM 28, kanak-kanak RM 20 [untuk 12-6 tahun]. Kena tempah dlu sebelum datang lagi untuk tahun depan. Ramai juga yang memilih untuk buke disini. Ada surau untuk jemaah Maghrib, Isyak & Terawikh. Really convinient. Pas lepak sampai kol 9pm destinasi seterusnya adalah Jalan TAR yang teramat penuh dengan manusia.. Tak sempat nak snap pic sebab dah tak larat sgt. Penat ngemas umah kan...

En. Mohd Hafiz bin Idris - En. Organizer

My choice of food. Tak byk sebab too much to taste

Dijah keje ye Pian.. sorang aje la ko.. Takpe la next time

Izak & Sara :)

Aminn...

Para - para isteri yang setia [eceh ;p]

Lin, ko tersorok sebab aku tinggi mcm model.. hahahaha

p/s : Last but not least, it's really enjoying gathering. Semoga ukhwah yang terjalin ini disemai dengan lebih rapat lagi. Aminn...

p/p/s : Marilah datang raya umah saya.

Sunday, September 13, 2009

Sibuk...

2 hari ni asyik mengemas aje. Sampai sakit pinggang & tidak la larat nak update blog panjang2. Minggu ni last puasa. Semakin bz mengemas & menyental umah. Tak ketinggalan sibuk nak cantikkan umah :)



Friday, September 11, 2009

PAVLOVA

Currently im blog-hoping on these 2 interesting blog. Both of them are Malaysian who live and work abroad. I found that they have very fantastic journey.

1st is Kak Min @ Lemon grass who is currently stay in Australia with his Aussie husband and two adorable girls. I just love the way she cook for her family & the mix culture in their life. She taught her children to fasting & at the same time she managed to balance western & eastern food as well. Yelah dia pun sure teringin nak makan masakan kg kan? Sometimes she had to cook many different dishes due to masing-masing nak ikut tekak sendiri. But suke tengok masakan-masakan kak min ni. Sangat menarik & membuatkan aku lapar. Hehehe visit her @ http://salam2benua.blogspot.com

2ndly is Manzlie yang sedang bekerja di Mekah di industri perhotelan. Just found out his website and masih sedang berusaha membacanya lagi. Visit him @ http://manzlie-makkah.blogspot.com

I wish i can live abroad also untuk sambung Master & PhD ataupun suatu masa nanti kalau husband ada rezeki keje kat luar negara definitely im following. It is my dream to experience other people culture & live life to the fullest.

Resepi kak min yang aku teringin nak rase & try. PAVLOVA. So yummy isn't it?



What is PAVLOVA? Kak min's review "When people ask me what does pavlova taste like, I really don't know how to describe it apart from that it's sweet (too sweet for some people!) with crispy and brittle outer layer with a very soft fluffy marshmallowy centre. It's basically meringue but in a bigger form and softer in the middle. And very low in fat for anyone who's conscious of their fat intake (but high in sugar!) so still not a healthy dessert especially after you've topped it with whipped cream. But the fresh fruits on top of the pavlova is definitely healthy"


Wednesday, September 9, 2009

Jangan lafazkan - Please don't say 'IT'

There are 2 main intention writing this entry. 1st, I am the fanatic fan of the Greatest KRU and secondly kisah yang terjadi which relates to the Jangan Lafazkan song. Layan dulu video clip.

video


Being grown with music since at very young age, saya pernah bercita-cita nak jadi a very famous singer. Hahaha. I bet my voice was so adorable [hahaha - sila jangan muntah. Tapi suara budak tecik mmg best sebab tak pecah lagi].

Been in twice audition/talent time in school & to be glad I won both challenge. The 1st time was the talent time during 4th grade which I sang "When You Tell Me That You Love Me" by Diana Ross. Masa tu ayah la peneman saya ke Oceanic Mall cari kaset untuk berlatih. Berlatih masa nak tido & I tell u what, among the contestant I sang adult song which it may mesmerize the judges to pick me as the winner [duhh perasan lagi leh kan?].

The 2nd was in Form 1, sang "Teratai Layu di Tasik Madu" by Gee. That time was the audition for selecting team of choir. Tapi cita-cita itu terpadam begitu sahaja sebab Uwan [Nenek] saya tak bagi jadi artis. Dia tak goma [suke]. Haha terus lupekan impian tu sebab saya adalah anak yang menurut kata [walaupun di dalam kedegilan].

So ape kena mengena ngan KRU? Tak de pun sebenarnya. KRU was hit with song Mengerti tapi masa tu, saya tak suke. AWAS was the song that made me felt so in love with them. Lepas tu mula la sibuk mengumpul segala majalah, kaset, biography, etc. Majalah tu kena sorok2. Ayah tak bagi beli majalah hiburan. Ada satu masa tu, ayah found out, habis semua keratan2 akhbar, majalah kena bakar. Sedih tau. Sob..Sob... Ayah pk KRU mcm typical artis kat Mesia ni. Tapi diorang lain..

From that moment, saya berazam nak berjaya mcm KRU. KRU is not only talented tapi they all are educated person. Their music is great & outstanding by that time. They were forward from other artist. Siang malam masa study memang lagu KRU la yang menjadi halwa telinga. Dan akhirnya saya berjaya membuktikan pada ayah, minat saya pada KRU bukanlah tin kosong semata-mata. I did very well in PMR & SPM :))

Masa tu madness about KRU was about everything. Semuanya yang saya buat sure akan relate dengan KRU. Hahaha so funny. All that was a very fantastic experience & journey because dah besar ni saya dah tak fanatic artist lagi. Hanya fanatic fan to my only husband. Hehehe.

************************************************************

Now about the story that relates to this song. Saya amat pelik mengapakah kebanyakkan lelaki sanggup melukakan hati orang yang disayangi. Cubaan untuk lari dari masalah dengan mencari kegembiraan yang bersifat sementara di luar bukanlah tindakan yang bijak. Memang diakui kaum lelaki kalau serabut yang amat, lari dari masalah seketika adalah jalan terbaik bagi mereka. Release tension. Tapi yang tak bestnye bila dah terjebak dengan satu lagi masalah lain, padahal masalah sedia ada pun tak settle lagi. Sorry to all guys out there. I know bukan semuanya mcm ni & to my husband too. Im writing this in general don't meant to any specific person ok? It just based on my hearing, observation and experience. To all husband there, if u have a really kind, obedient and loving wife please "Jangan Lafazkan".

Tuesday, September 8, 2009

Status update

Status update :

Ada banyak menda nak citer tapi tak de mood nak berblogging.

Tapi kan alhamdulillah serunding dah habis terjual.

Syukur rezeki ramadhan. Moga Allah murahkan lagi.

Pastu jual tudung [tolong2 kawan].


Ada banyak kaler.


Macam jual cat/kain langsir pun ada.


No. 28 tu chantek kan?

Pasni ni nak jual ape pulak yer? Benda-benda ni bermusim.

Hmmm thinking of passive income [instead nuffnang].

USANA perhaps? hehehe