Monday, July 19, 2010

Doakan saya ye kawan2

Admitted ward for 2 days sebab food poisoning secara scientifically..
tapi sebab doyan ye kwn2

lesson to learn : jgn mkn doyan time pregnant unless proven tak de masalah


This might be my last post before i deliver my lil baby in the next 24-30 hrs.. Alhamdulillah skang ni dah 37 wks ++ and baby dah in the full term. Meaning mmg boleh lahir bila2 ms aje.

Rentetan perjalanan sepanjang mengandung ni mcm2 pengalaman. I would say yang 1st trimester mmg easy going.. x de alahan teruk pun, cume tersangat la kuat mkn ok.. asyik melapar aje & 1 kali mc je, keje mcm biase malahan makin bersemangat... my 2nd trimester dah turn a bit harder. mule la rase2 mual, muntah. x teruk sgt tapi kire teruk dr 1st trim la. mule dah trase malas2 tapi ok lagi.. berat makin bertambah... makin gumoks.. ops.. at 5 months mcm tu kaki ku terpelot.. mujur jatuh melutut & baby is fine..huhu

citer pasal 3rd trimester ni.. mule tak lalu nak makan..yg slalu masuk tekak ni bubur aje.. kalau mood mkn ok..mmg selera. pastu ade la satu incident yg tak sangka.. kena admit ward sebab durian punye pasal.. hadoiiii... ape nak wat, rase skali mmg nak je lagi. mkn pun 5 ulas aje. tu pun kecik2 aje.. end up.. kepala rase melayang, muntah2 just within 3 hrs aje. angah dah urut baru rase lega. ms terjaga nk pi pee pee dlm 2.30am mcm tu kepala pusing tak bleh blah.. mmg berputar2 alam ni.. muntah lagi.. jalan mcm ketam.. nasib adik keje kat kpj. pagi2 bute tu terus masuk hospital.. tak tahan ok.. pastu risau pasal bby sumore.

muntah dr siang sampai ke mlm.. tak lalu nk mkn langsung. almost 2 hari mcm tu.. serik sgt rasenye. husband plak keje ms tu.. tak pasal2 kena balik risaukan i. elok gak dia balik sebab the whole week msih weng2. haa.. amek ko mc 5 hr. sejarah betul.. ms tu 35wks.

ms 36wks keje opis menunggu dengan byknye. depress sgt.. byk benda tak settle. coz ade 2 event on the next weeknye. terasa depressed sampai pening2..

oklah.. minggu ni dah 37 wks and mlm ni i akan masuk ward utk induce. Kisahnye sabtu lepas ms check up kat az zahra, doc kate bby nye weight gain static.. tak byk beza dengan last 2 wks wat check up dengan dia.. Doc noraini tak mo amek risk and akan paksa i bersalin cepat. hmmm ms mule2 dapat news tu sgt terkejut.. nanes2 sebab tak sangka bby ade prob. mujur dpt detect awal. kat klinik putrajaya hr tu scan bby 2.7kg.. tp doc noraini scan bby 2.1 kg je.. huhu bby i kecik & comei ye kwn2.. sian dia... ummi tak ckup mkn ke sayang?

doc noraini advice better dia membesar dia luar..environment dlm womb tak conducive utk dia membesar. lagi pun pressure kat tali pusat agak tinggi and risau nutrient, oxygen tak ckup supply ke bby. sounds serious kan? Ya Allah..aku bermohon jauhkan la perkara yang tak best dr bby ku. Ini semua dugaanMu.. aku redha, aku berserah pdMu. Ini bahagian saya, oleh itu saya kena terima dengan hati yang terbuka.

Kawan2.. saya mohon doakan kesejahteraan dan keselamatan saya and baby. Moga2 semua selamat, baby pun sihat.. amin amin amin. InsyaAllah good news nanti announce kat korang semua.

p/s: Great things comes in small package :)




3 comments:

ApasH said...

Moga2 Ira & baby selamat..amin...

Iena said...

semoga akak selamat bersalin dgn selamatnya... amin...

noorulaz said...

Insya Allah, everything gonna be fine. Semua org ade masalah kecik2 kan.. sama je ko, aku, kak juz.. semua ade risk.. so bersalin awal le. Yg doc scan baby weight tu baik ko jgn pecaya.. haha.. akunyer bb masa doc check at 36wk, kata dah 2.9kg. then masa dah admit wad, doc buat anggaran 3.2-3.4kg.. kuar2 2.7kg.. rasa nak gelak dlm labor room sbb tak sangka kecik nau.. tp dlm smggu dah naik jd 3kg.. so apa2 good luck ya. byk2 zikir. dah masuk ubat tu ko jln2 keliling wad, jgn duduk je atas katil. dekat2 nk bsalin mandi air sejuk satu badan dgn kepala2 skali, nnt baby ade tenaga. Aku amalkan semua, alhamdulillah sgt senang bsalinkan Adam.