Sunday, May 24, 2009

My vacation to KK : Part 1 (12 May 09)

Just get picture from my cousin.. Kamera olympus ku itu mcm kena ganti yang baru aje.. DSLR ke...[ayang, nak hadiah besday]..Kami pergi ber4, 2 couple. both takde handbeg lagi hehehe..

Flight scheduled o65o hrs by AA tapi sape ntah yang dah cek in tak naik plak plane. terpaksa la kitorang tunggu almost 1 hour nak keluarkan balik luggage mereka-mereka itu. Hadoiii dah la excited nie tak sabar pi KK. Perjalanan mengambil masa 2hrs 20 mins. Emm letih gak la makcik ni. Bukan suke dok lame2 mcm tu. Nak tido tak leh plak, excited... Sampai KK about 10am.. 1st impression dari atas plane, eh KK ni tak la lawa mana pun. byk umah2 kampung tepi pantai.. umah atas pantai...We all pun tunggu keta sewa by Azfan.. yang i sewa last minit kat internet. Memandangkan kitorang ni ber4 aje, pk naik kancil pun ok kot. Tapi sib pk balik kazen aku yang sorang tu luggage dia punye la besau mcm nak dok KK sebulan... hahaha

1st lokasi kami adalah MAKAN... tapi punye la blur jalan kat KK ni. even dah ada map, maklumlah 1st timer sumenye. Akhirnye kami sampai makan kat Api-Api Centre.. baru la tau stay kami nnt masa kat KK esok kat area ni aje. So far, makan kat KK senang. Banyak masakan melayu & quite affordable la harga dia. tak la terlalu mahal mcm yang aku imagine. Pas makan dengan kenyang sempat la singgah ke klinik jap. Ops saya ada masalah masa tu...

Lokasi pertama percutian adalah ke Kundasang. En. suami yang drive.. sib ada Garmin dalam Express Music 5800 dia tu.. moga perjalanan kami insyaAllah akan tiba ke destinasi hendaknya... Nak ke Kundasang akan lalu Masjid Likas (masjid terapung tepi laut).. sangat cantik masjid tue... Pastu ke Inanam > Menggatal > Telipok > Tamparuli.... Sempat la singgah ke Jambatan Tamparuli yang mmg leh nampak dari main road. Excited plak en. suami saya. Turun2 amek gambar...







Nama pun nak ke Gunung kan, of coz la kena mendaki. Myvi yang kitorang sewa tu ok, cume kureng power sket aje. Takpe la yang penting, keta tak de masalah & kami selamat sampai & pulang. Otw ke sana, hujan, so jalan pun kabus2. tapi tak la teruk sgt. Certain2 area aje berkabus tebal. Tetiba ternampak gunung. Ya Allah, cantiknye... ada waterfall lagi... agak jakun la kami semua dalam keta. Dah rase sejuk2 time tu.. Sepanjang perajalanan, my fren ada mention akan jumpe Pekan Nabalu. Kat sana we all berhenti jap, minum2 & jalan2 kat area pekan tu. Hidup gak pekan dia sebab ada jual barangan kraftangan. Mcm2 ada.. Kat situ dah nampak dengan jelas gunung kinabalu. Wahhh tak sabarnye.. lagi 15 minit perjalanan, sampai la kat stay kami utk malam tu.





Sampai kat Kinabalu Pine Resort around 4 pm mcm tu. Sangat jelas la pemandangan Gunung Kinabalu dari blok kami. Sangat best.. Rehat2 & then makan malam pkul 6. Not bad masakan kat resort nie. Style ala carte. Sedap. Malam tak aktiviti ape sangat melainkan...... hehehe

..... TBC....

4 comments:

c a p i k said...

sungguh jealous di sini.. langkawi sedang menanti.. tulus ikhlas daripada saya; adikmu di sdar.
hahaha. edit lg gmbr tu kasi mata ini eyeless! huhu. xP

Fathiyah said...

oh,cenggini ke ghupenye jambatan tamparuli yg slalu org sebut2 tu ye ;) famous bangat.hehehe

Fazira Aziz said...

Fathi, tak tau la yang ni ke. Kawan kak ira pi sana last week lain pulak jambatannye. Takpa la jambatan gantung mmg banyak kat sabah.. :)
Dah pi sabah? best!! eceh promo plak

Fazira Aziz said...

Apit : ha ni mcmane u access internet nie? jangan la jeles.. we all terpikir nak soh u study UMS kat sini bah... senang nak melawat sabah nanti. bukan nak melawat kamu hahahaha. sila la amek course perikanan. aquarium kat umah tu tak ckup beso.