Tuesday, May 26, 2009

My Vacation to KK : Part 2 (13 May 09)

Bangun seawal 5 pagi untuk solat dan seterusnya acara yang dinantikan iaitu menghirup secangkir kopi RGC sambil menikmati sunrise di depan kabin. Tersangat la cantik menatap keindahan Mt. Kinabalu dengan suasana yang sejuk & dingin. Selepas breakfast & sebelum check out of coz photo gedix dulu. Best place in my life i've ever been. I felt in love so much to this Mount. [Mari ayang kita daki beramai-ramai. Sape nak join saya?] :))





Saje tempel gambar ini sekali lagi hikss


Gambar lompat2 yang tak jadi..



Destinasi seterusnya adalah ke Poring Hot Spring, Ranau. 20km away from our stay. Matlamat utama adalah untuk menggayatkan diri di Canopy Walkway. Kat sini mcm2 aktiviti boleh buat, mandi air panas, lawat taman rama-rama, jambatan kanopi, mandi air terjun, masuk gua. Sape nak adventure leh la mendaki sampai ke air terjun tu (3km ++). Mendaki bukit nak ke kanopi pun gue dah semput. Tak sangka lak cabaran sebelum dapat menikmati perasaan gayat tapi tenang tu :)


I left my heart there


Sila pilih menu anda


Jambatan gantung mmg banyak kat sabah


Saya gayat. Nak tau, pemijak tu daripada tangga yang diletakkan kayu.
Not more than 6 person is allowed to walk at the same time okay
Nanti resonans leh runtuh semua (Huhu)



Untuk sape2 yang ada banyak masa leh ke Sabah Tea lebih kurang 11km saja dari entrance ke Poring. Sabah Tea sendiri pun ada buat tourism package. Sesiapa yang suka keindahan alam, digalakkan datang ke sana. Saya nak tapi tak sempat.. Patah balik ke kundasang sebab nak balik KK city dah. Otw tu ke Kinabalu Park. Tempat ini adalah pelepasan pendakian ke Low's peak. One of the route to puncak gunung. Satahu saya ada banyak cara nak kesana. Kat area kinabalu park tu pun ada. Nama dia via ferrata. (Kalo salah sila betulkan ye, tak sempat nak study).

Sesampai di bawah, jumpeMurni ex course mate saya masa kat UTM. She's now lecturer kat UMS. Amek peluang nak jumpe kawan sambil soh dia bawak kitorang round2 UMS yang cantik tu. My fren said, kat Fakulti Perikanan UMS ada Muzium Ikan ala2 Aquaria KLCC. Tapi tutup la plak. Skang time student coti ler kawan2. Sesiapa berkesempatan, masuk aje UMS tu. Buat2 mcm muke student hihihi. Murni bawak ke Pantai ODEC. Sangat menenangkan. Rase tak sabar nak snorkeling la plak esok. Thanks so much Murni :) . Next ke Observatory Tower @ Signal Hill tengok2 city KK. Husband cakap dlu tak byk bangunan in construction, so that can see staright away to the ocean.



Our stay for the next 2 days is at Marina Court Resort Condominium. Suggest untuk nak bawa famly kat condo ni senang. Ada 3 bilik, kitchen yang complete ngan utensils, senang nak masak2. Leh refer internet for special internet rates. Highly recommended untuk amek sea view, biar pun mahal sket aje. Janji pueh hati!! Malam makan di pasar malam located nearby filipino market (yg hanya buka 9am-5pm saja). Susah gak nak makan kat sini sebab tak tau nak makan ape. Seafood yang ada semua dibakar shj. Kena pandai tawar & survey2. Tapi mcm mahal sket la. Hmm takpe la janji konyang & tido untuk mengumpul tenaga kerana esok2 pagi mahu menyelam2 bersama ikan :)))

6 comments:

Nora said...

hai awak..sudikan ke blog sy utk mengetahui mengenai produk MARYKAY..jika berminat,berpeluang menjadi beauty consultant part time @ full time yer

ain husna said...

whoaaaaa...bez ny sabah. teringat. ala k.ira, xde pe pun kt aquaria ums tu. sy kan blaja situ dulu2. hehehe.

Fariza said...

Wah...cantik la kundasang sabah..one day nak ke sana juge..

noorulaz said...

Ira.. bestnya kat kinabalu.. bila la agaknya nak sampai.. huhu

Fazira Aziz said...

ain

ye ke awak x-ums? u must be proud to get chance study there. nak soh adik kak ira plak study kat sana plak. hehe

owh ye ke takde menda? x dapat masuk pun..tutup. takpe la, dapat jejak ums pun dah hepi. teringat zaman blajar.

Fairuz

it is highly recommended to go kundasang :)

Noorul

dengan AA, segalanya mungkin. eceh.. aku plan dah lama ngan en. suami. banyak baca2 & tanye kwn2. alhamdulillah semua mmg best. cume tak puas. planning to go there one more time

Fazira Aziz said...
This comment has been removed by the author.