Thursday, October 7, 2010

FM oh FM

Hari ni citer pasal susu hadif plak. Masa newborn Hadif gune S26. Tak beli pun sebab hospital supply. Nampak mcm ok la. Then bile Hadif admitted sebab jaundice nurse tukar susu Similac LF (rasenye susu ni lactose free). Bila pakai S26, Hadif banyak berak, so ade tendency dia dehydrate bile letak bawah UV. Kat umah we continue Similac tu, tapi hadif plak sakit perut susah nak berak. So gune balik S26.


It goes well sampai dah habis pantang tetibe Hadif takmo susu S26 tu. Bila sumbat je dia merungut marah2. Kesian plak kat dia. Then carik kat alamanda susu ape yang sesuai. Ingatkan nak beli anmum infancare, tapi takde tin kecik plak. Last2 decide beli soya Mamex Gold. Alhamdulillah, Hadif boleh accept susu tu tapi slalu tak habis. Pastu menggatal nak tukar susu Enfalac A+ untuk Hadif. Ramai kate bagus susu tu. harge pun leh tahan kan.. hehe. Tapi Hadif dia mengamuk2 plak tak mo susu tu. Pastu muke dia naik ruam2 merah.. Aku suspect Hadif ni allergic. Confirm! Padanla masa newborn muke dia naik ruam. Teruk gak. Pas sapu cream dah kurang. Tapi pipi dia tak licin. Masa susu soya tu, muke dia jadik licin je. Memang sah la dia allergic susu lembu ni.

Ingatkan Hadif Lactose intolerant. Tapi doc kate maybe Hadif mengalami Cow's Milk Protein Allergy.

What is Cow's Milk Protein Allergy?

Regular milk is made up of protein, carbohydrates or sugar, fat, vitamins and minerals, and water. It's the milk protein that causes the allergic reaction in cow's milk allergy. Cow's milk protein allergy can develop in both breastfed and formula-fed children. However, breastfed children are usually less likely to develop food allergies of any sort. Occasionally, though, breastfed children develop cow's milk allergy when they react to the slight amount of cow's milk protein that's passed along from their mother's diet into her breastmilk. In other cases, certain babies can become sensitized to the cow's milk protein in their mothers' breastmilk, but don't actually have an allergic reaction until they're later introduced to cow's milk themselves.

Source

Dr. bagi banyak option susu utk budak yang allergic mcm ni. He suggest Nursoy sebab ikut pengalaman dia susu soya ni memang tak sedap. Memang pun tak sedap, dah la bau soya kuat. Nursoy @ Wyeth ni kire sedap la. Bila aku rase, haah much2 more better dari Mamex Gold Soya. Ade manis2nye.


p/s: Hadif.. pls minum susu ni ye. Incase emergency susu perah ummi tak cukup ke, ade back up. Sedih stok SIP tak banyak. Next week nak naik keje dah. Hmmmm

10 comments:

Farah said...

S26 susu Chuya smp setahun..ok susu nie..rasa lebih kurang susu ibu..akak tak de susu ke..hadif dh minum susu tin?

Fazira Aziz said...

akak bagi susu badan.. skang ni dia susu sumbat je tek.. hehe tak pening nak basuh2 botol. tp tula.. incase ER ade susu formula tak la kelam kabut. susu perah tak byk sgt..

harap dpt buat stockpile within these few days.

Mama Ardini said...

Hadif kena minum soy-based milk ek. Takpe, asalkan dia minum susu.

Izzah minum enfalac A+ started from newborn (ni minum skit2 je awal2 dulu masa BM belum keluar) until 7 months. Now dia minum enfapro A+. Alhamdulillah dia serasi dgn enfa range. Tapi harga teramatlah mantap. Huhu. Asalkan dia minum, tak kisah la kan.

Fazira Aziz said...

susu enfa antara yg mahal & good formulation. takpe la asal dia nak minum, cube mcm hadif, beli2 tak mo minum.. haru haru.. sedekah je la susu lebey2 tu..

Mama Ardini said...

hadif nak minum susu umi je tu..:)

noorulaz said...

Awal2 dulu aku bg adam mamex gold gak, mmg rasi tp price xleh thn. try tukar susu lembu semua xboleh.. kembung nafas bunyi2. tukar soya balik pakai isomil je. tp alhamdulillah skrg dah fully ebm. yg tragisnya dia dah keliru puting.. so aku fully pumping utk minum dlm botol. So kalau aku boleh buat, ko pun mesti boleh ok?

nk susu byk ko kena rajin buat power pumping. kat blog aku byk reference aku letak kat situ

Fazira Aziz said...

noorul.. aku tak dan nak wat power pumping lagi.. sebab sebelum ni Hadif kerap menyusu, so kalo B aku kosongkan tetibe dia bangun, mengamuk sebab susu tak byk lagi..

insyaAllah, next week aku dah keje, aku try. tahniah kat ko, even awal2 tak dapat ekslusif, berkat usaha, ko dah berjaya. go go noorul

Mama Ardini said...

bagus la noorul..betul la kan..kalau nak EBM, niat, semangat, support from hubby & ilmu kena betul2 strong..macam aku, rasanya semangat aku tak berapa kuat w/pon ezam bg full support utk aku bf..especially bila da start keje..aku pump tiap2 hari but sampai 1 tahap, terus xde susu nak dipam..that time, every time izzah menyusu mesti nak kena top up.

noorulaz said...

ain, mmg kena kuat semangat betul.. bygkanla kat kilang tak pernah ada org yg perah susu.. aku org 1st. kena curi2 masa, belum lg yg mulut2 sinis ckp tak ke mana pun usaha aku ni. kdg2 jd kaunter pertanyaan. Tp dah mula ada yg nak mengikut.

Stok mmg la tak byk mana, kdg2sehari dpt 1 bekas je masuk freezer.

Nadia Bakly said...

tumpang tanya, mana you beli nursoy ni yer? Ade ke jual kat farmasi or market tak?