Tuesday, March 31, 2009

Do you know how hard I want to make decision alone without husband around?

This entry nak citer pasal how bad I felt now.. Eem nak citer semua tu tak la kot, tapi pengajaran kali ke2 buat aku sepanjang jadi wifey kepada en. Suami yang dicayangi. Do you know how hard I want to make decision alone without husband around? Dah 2 kali aku rasa ape yang aku buat tu suami akan suke, setuju tapi aku silap. Ade je masalah yang timbul & end up aku menyusahkan orang lain & end up orang pk en. Suami kureng menjalankan tanggungjawab dia yang sepatutnya dia setelkan masa coti. Duhhhh sangat berat pandangan yg dilemparkan pada en.suami. Aku rasa terpukul jugak sebab aku sebagai isteri kena taat, setia & menjaga nama baik en.suami sepanjang masa. Lagipun husband x tau dengan decision yang aku wat. Sedih..sedih..aku tak kesah la orang nak blame aku, tapi jangan la blame en.suami ku itu.. boleh buat aku tak senang, gelisah.. & aku betul2 nyesal sgt ni.

Ada orang yang baik hati telah berkata aku kena STAND STILL, if I ( + husband) say NO while others say YES = NO. Hahaha bukan aku tak stand still, tapi kalau aku sering diasak-asak aku sendiri naik lemas & lemah.. That’s me. Sampai tahap aku tak tahan pressure aku akan LOST. Sape2 same perangai mcm aku paham la kot.

Oklah, mcmane ye kawan2, nak wat decision yang terbaik bagi diri kita suami isteri & orang sekeliling apabila decision tu kita perlu wat tanpa husband di sisi? Bagi kawan2 yang suami tak keje jauh mcm aku ni, patut rasa bersyukur sgt2 sebab ape2 husband sentiasa di sisi untuk berbincang & mencurah perasaan.. Like now, I really want my husband’s shoulder & said I’m sorry so much. Ampunkan sayang…. :(

In the bright side, kalo aku tak wat kesilapan itu, sampai bebila pun aku tak belajar kan? Belajar mcmane nak handle rumahtangga sendiri tanpa ada + tgn orang lain, blajar mcmane nak STAND STILL, balajar the best way to kemudikan rumahtangga ni dengan baik yang seswai dengan keadaan… Semoga aku tak wat silap yang sama lagi & semoga aku tak bodoh lagi nak tentukan keputusan aku sendiri.. InsyaAllah.. semua terjadi ada hikmahnye.. :)

10 comments:

:: s o l :: said...

ira,
sabo ye. mmg seksa pjj, sol phm sgt huhuhu..

komunikasi mmg penting. sol dulu siap ada private no, khas utk wan. guna yg celcom 1+3 tu sbb sume free. dan boley bgayut xkira masa ngan dia. yelah walaupun 24jam bgayut pun sudah pasti xsama ngan bila sejam je dia depan mata kan huhuhuhu..

yg penting pape pun bawak bincang. sume ira kene cite kt apis, jgn sembunyi pape dr dia. insyaAllah dia paham.

all da best, ira :)

Ct Farah said...

Akak ku sayang....

Mmg normal semua tu..Farah pun pernah alami situasi yang sama..walaupun DH ada 24 hour..tapi kadang2 ada gak decision yang kena buat without him..

Farah harap akak tenang dan sabar ye..that's normal dear..yang penting kita kena kuat dan pekak kan telinga..Janji hubungan ngan Husband berjalan lancar dan bahagia..

Kadang2 orang lain nie jealous bila tgk kita bahagia...Farah bangga tau ngan akak....Tabah harungi hidup..walaupun akak rasa 2weeks tu kejap..tapi pratikkan time tu dengan aktiviti kasih sayang...

I LOVE U MY SIS

aRe_uDear said...

Alahaiii ciannyer die.. paperpun Zira komunikasi mmg penting walaupun PJJ.. Ayu pun same gak situasi mcm zira PJJ gak tpi paper keputusan @ masalah incase kalo berlaku tetap bebincang dgn hubby dlu tuk mengelakkn masalh kemuadian hari manelah kite tau kan.. atlease die tau ape yg berlaku.. So ambil pengajaran k harap zira sabar n ceria selalu k... muahahahahaaaaa

aRe_uDear said...
This comment has been removed by the author.
Azure said...

setiap org ada buat silap, dear. yes, belajar dari kesilapan tu. akak yg dh 7thn kawen nie pun selalu buat silap, thank god dapat hubby yg selalu faham n bole maafkan. i believe urs pun camtu..

jgn terlalu berusaha utk jadi isteri yg sempurna. cos no one is perfect. buat silap now n then is acceptable. cuma jgn ulang silap yg sama.

u don't need to be perfect, tp cuba buat yg terbaik, sedaya yg kita mampu..

all the best ira...

Fazira Aziz said...

Sol....

Thanks sol so much for the prompt respond. tula yang payahnye it's hard for me to reach my husband thru hp. tau je la keje offshore kan? i have to wait for him to call me atau dah malam2 baru ira leh kol dia.

tapi tak pe la, the gees is there. ape2 pun keputusan bersama ngan husband adalah penting to make sure we as wifey ni blessed.

Fara...
hmm even nampak tabah kat luar kdg2 hati ni rapuh gak..ceewwaahhh hehehe pas kejadian tu, kak ira lega sgt2 & always think +ve aje. benda dah jadi & amek pengajaran. manusia selalu wat silap, itu mmg kenyataan..

Hai ayu...
mmg dah amek pengajaran pun harap next time ira tak ulang la benda sama & berfikir panjang selepas ni.u konow, duit, harta tak de nilainye kalo tak dapat bless dr suami kan?

Kak Aju,
ira pun realized selama ni cube nak try jadi perfect wife. huhu maybe ira pk husband ada 2 minggu je kat umah, so all out untuk dia. betul cakap kak aju, just do our best & dia pun tak kesah sgt kalo kita tak harapkan kita jadi perfect untuk dia.

Thanks semua..cayang korang. Now i get my spirit back :)

Yat Ekhram said...

huwaaaaaaa..bila ira cakap camni makin sayu hati den menanti kepulangan suami terchenta tuuu.Dahla sepanjang preggy dia takde dengan mabok2 tahap kritikalnya.

Ntahla..3 mths 1 weeks tak jupe rase cam 3 thn jea.Tapi takpe demi baby dlm ni mama akan bertahan :)

p/s: payah kan nak call bile dia kat ofshore,yat pon kg seminggu sekali je dia call,itupon just 5 minutes :(

nizza-abira said...

Ira,
Kesilapan yg berlaku sebenarnya mematangkan diri kita juga.
Anggaplah ianya sebagai pengajaran agar masa hadapan kita leh hati2 sebelum buat keputusan.

Bila dia tak de kat sisi, memang kita harus bijak bwk diri & buat keputusan.
Sy sendiri pernah alami situasi bila kita igt apa yg kita buat tu leh menggembirakan hati si dia tp sebaliknya pula terjadi.

Apapun ini lah cabaran dlm mengemudikan sebuah rumahtangga
Harap ira byk2kan bersabar ye ;)

Fazira Aziz said...

Yat,ur situation even harder than me. Tapi semua org ada bahagian msg2 kan? just like u said. & InsyaAllah apa yang yat lalui tu akan dapat ganjaran dari Allah sebab kita dah berkorban untuk merelakan diri husband keje jauh2.. huhu

dah balik ke ikhram ye? he must be the happiest man in the world to know that he's gonna be father soon.

Fazira Aziz said...

Niza...
sangat2 mematangkan & memberi pengajaran kepada diri sendiri. tapi ira tak nak la pulak terlalu berhati2 membuat keputusan sampaikan keputusan kn buat cepat dtangguhkan. well, that's cabaran..

thanks so much niza, ira akan byk sabar. tapi to be truth, pas kejadian tu rasa dengan suami semakin rapat lagi.. :)